perjantai 15. marraskuuta 2013

Helvetti

"Rangaistus jumalattomille".
Rangaistus? Rangaistus? Yleensä kiroilua välttävänä henkilönä otan oikeudekseni käyttää voimasanaa tässä yhteydessä. Mikä helvetin rangaistus on helvetti?
Jahannam tai Gehenna, islam tai kristinusko.

Rangaistus on kielteinen seuraamus rikoksesta, joka ihanteellisessa tilanteessa kuntouttaa rikollisen, ennaltaehkäisee rikoksia ja toimii yleisen edun nimissä. Mietitään helvetin (islamin tai kristinuskon helvetti) sopivuutta tähän määritelmään.

"Jarno on ateisti, joka elää normaalia elämää. Jarno ei ole enkeli, mutta hän ei satuta, kiusaa, ryöstä tai pilkkaa. Hänen naapurinsa on Ali. Kun Ali kyykistyy Lähi-Itää kohti viidesti vuorokaudessa, Jarno puuhailee omia jumalattomia asioitaan. Niihin sisältyy esimerkiksi rallipelin pelaaminen tietokoneella ja nukkuminen. Muuten naapurukset ovat pääpiirteittäin samanlaisia. Talossa syttyy tulipalo, joka vie kummankin hengen ja kummankin herätessä viimeiselle tuomiolle, Allah katsoo Alin taivaspaikan arvoiseksi, mutta Jarno ansaitsee hänen mielestään ikuisen kidutuksen."

Mietitään tarkemmin. (1) Onko Allahin kieltäminen edes rangaistuksen arvoinen rike? Toki henkilön torjuminen on epäkohteliasta, mutta kun otetaan huomioon se, että tämä henkilö ei missään nimessä edes tarvitse toisten hyväksyntää – onhan kaikkivaltiaalla Jumalalla oletettavasti jo kaikki – tunteakseen olonsa onnelliseksi, niin on mielestäni kaukaa haettua, että Allahin tarvitsisi edes rangaista saatuaan rukkaset.

(2) Leikitään, että epäusko tai torjuminen on rangaistava teko. No, onko helvetti edes rangaistus? Ei.
Helvetti täyttää koston määritelmän rangaistusta tarkemmin.
(3)Se ei kuntouta rikollista millään tavalla, sillä islamissa ja kristinuskossa helvetti on lopullinen paikka, josta ei ole poispääsyä. Uskovaisilla saattaa olla kaksi puolustusta, jotka tosin ovat tarkastelun jälkeen hyvin heikolla pohjalla.
a) Uskovien mukaan ateisti tai vääräuskoinen ei käänny edes helvetissä. Väite on täysin absurdi.
b) Useissa maissa henkilö voi joutua vankilaan loppuelämäkseen. Elinkautisella kuitenkin pyritään säästämään ihmishenkiä; niin rikollisen kuin potentiaalisten uhrien. Jumalalla olisi loputtomat resurssit kuntouttaa rikollinen, joten olisi täysin absurdia, että hän valitsisi metodiksi ikuisen kiduttamisen kaikista mahdollisista tavoista.

(4) On totta, että helvetti täyttää rangaistuksen määritelmän sillä, että siihen uskominen saattaa ennaltaehkäistä rikollisuutta. Joidenkin tutkimuksien mukaan enemmistön uskoessa helvettiin, maassa on matalammat rikostilastot. Tosin tutkimusten ongelma on erilainen lainsäädäntö, poliisien korruptio ja suurempi kynnys ilmoittaa rikoksesta eri maissa. Toisten tutkimuksien mukaan helvettiin uskominen ei vähennä rikollisuutta. Kaikesta huolimatta helvetti täyttää rangaistuksen määritelmän siinä mielessä, että se ainakin pyrkii ennaltaehkäisemään rikollisuutta.

(5) Suurin syy, miksei helvetti ole rangaistus vaan kosto on se, ettei se pyri jakamaan oikeutta vaan satuttamaan henkilöä, joka ei halunnut palvoa Jumalaa, odottaa seksuaalista kanssakäymistä avioliittoon asti tai suorittaa jotain tarkemmin määriteltyä uskontokohtaista rituaalia, kuten kastetta, ehtoollista tai pyhiinvaellusta. Helvetti ei edes pyri olemaan oikeudenmukainen, vaan Jumala, sen ylläpitäjä, pyrkii kiduttamaan ihmistä mitä kauheimmilla tavoilla vain rukkasten saamisen takia.
Siitä paistaa läpi katkeruus ja väkivalta.

(6) On jo selvää, ettei epäusko ole suuri rike, eikä helvetti ole edes rangaistus, mutta leikitään, että epäusko on suuri rike ja helvetti on rangaistus. No, mikä siinä rangaistuksessa tökkii? Ensinnäkin, ajallisesta rikkeestä loputon rangaistus ja vielä ihmisoikeuksia rikkova sellainen. Uskovaiset usein puolustelevat ikuista kidutusta sillä, että rikoksen "uhrin" eli Jumalan olemus määrittää rikoksen vakavuuden, mutta tässä on kaksi ongelmaa: a) Uhrin elinikä ei määritä rikoksen vakavuutta. Näpistän karkkipussin mieheltä, joka elää satavuotiaaksi ––> sata vuotta vankeutta?
b) Jos lyön Robert Heleniusta kasvoihin ja sen jälkeen vastasyntynyttä kasvoihin, niin jälkimmäinen on mielestäni suurempi rike, sillä Helenius tuskin hätkähtää lyönnistäni kovinkaan merkittävästi kun taas lapsi saattaisi jopa menehtyä. Voidaan toki sanoa tasa-arvon nimissä, että uhri ei määritä rikettä, jolloin kummatkin teot ovat samalla viivalla. Kummin tahansa asia onkaan, niin näemme, että Jumalan oletettu kaikkivoipaisuus ja rajaton voima eivät ainakaan tee rikettä häntä vastaan suuremmaksi kuin rikettä esimerkiksi lasta vastaan ja itse sanoisin, että Jumalan rajaton voima juurikin lieventää rikkeen vakavuutta.

Kidutus sotii täysin ihmisoikeuksia ja ihmisarvoja vastaan ja kun se jatkuu ikuisesti, niin voidaan vain ihmetellä miten yksikään olento kykenisi siihen.
(7) Kun muistetaan, että kaiken jo kerrotun lisäksi me olemme täällä ilman omaa valintaamme ja Jumala on jo ennen luomistamme tietänyt, että me menemme helvettiin, niin helvetti vaikuttaa entistäkin hurjemmalta ajatukselta.

Yhteenveto: Jumala kostaa ihmiselle ennenäkemättömän julmalla, myötätunnottomalla ja epäoikeudenmukaisella tavalla rikkeestä, joka ei edes ole rangaistuksen arvoinen.


Huomio uskovaisille! Olen ateisti, mutta mielestäni on hienoa jos joku kykenee kasvamaan ihmisenä, tekemään hyvää ja löytämään onnen uskomalla Jumalaan. Usko Jumalaan ei kuitenkaan ihanteellisessa tilanteessa johda uskonnottomien tai vääräuskoisten pelotteluun, fyysiseen tai henkiseen väkivaltaan, syrjintään tai vieraantumiseen todellisuudesta, eikä tälläisiä tekoja suorittavien tai tukevien tahojen tukemiseen. En voi, enkä halua vapaassa maassa rajoittaa teidän uskoanne helvettiin, mutta toivon hartaasti, että kenties joskus voitte elää ilman pelkoa helvetistä tai ajatusta siitä, että naapurin mummo toimii liekkimeren polttoaineena.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti